Calamus na Nově

Snídaně s Novou zamířila na zámek Loučeň a narazila zde na jednu z atrakcí, která uchvátila především ty nejmenší. Psaní historickým brkem Calamus, které si děti okamžitě zamilovaly. Své zalíbení si však Calamus našel i mezi dospělými návštěvníky.

Letošní sezonu se na zámku Loučeň rozhodli zasvětit Karlu IV. Výročí 700. let od jeho narození je tak významná událost, že se není čemu divit.

Jedním z dárků, který na počest Karla IV. připravili, je výstavba královského labyrintu. Právě zakládací listina byla psacím brkem Calamus podepsána na začátku května.

Oslavy budou probíhat několik měsíců. Hned 21. května se na zámku uskuteční Velký narozeninový turnaj na koních. Právě 21. května vychází na astronomické narozeniny Karla IV. Země se vrátí na stejné místo na oběžné dráze, kde byla v den narození Otce vlasti.

I při této příležitosti si budou moci návštěvníci vyzkoušet psát psacím brkem Calamus. Na zámku je totiž až do listopadu vystavena Kniha narozeninových přání pro Karla IV., do které můžete psát právě pomocí Calamusu.

Dětem pak bude věnována velká část letního programu, kdy bude každou sobotu a neděli připraveno několik akcí na téma dětství Karla IV. A i zde si děti budou moci vyzkoušet, jak se psalo dříve. Jak psal sám Karel IV.

Celé vide můžete zhlédnout ZDE